Deze dag stond in het teken van Cyber Security.

Dit thema is belicht door de heer Aernout Reijmer, chief information Security officer bij ASML en mevrouw Liesbeth Holterman, adviseur cybersecurity bij FME. Zij vertelden over de belangrijkste ontwikkelingen rondom cybersecurity. Waar liggen de kansen en kwetsbaarheden van uw organisatie? Wat zijn de verschillen tussen IT (kantoorautomatisering) en OT (operation technology)? En waarom is dit bij uitstek een onderwerp waar je met je ketenpartners over moet praten?

Er is een toename van kwetsbaarheid door toename devices.

Slim maken van apparatuur gaat een enorme sprong maken. Smart industry is het digitaliseren van de industry. Aan OT Operation Technology kant kan dit voor problemen zorgen.

Enkele voorbeelden:

  • Ultracentrifuge programma Iran via PLC en cascada werd vertraagd (ingebroken/gehackt).
  • Door fishingmail in Oekraïne hadden 700000 mensen geen energie in de winter Oekraïne hele systeem heeft plat gelegen.
  • JEEP kernsysteem ingebroken waardoor alles is overgenomen. Meer dan 100.000 van zijn auto’s terugroepen om de het onderdeel te vervangen.

Dit zijn voorbeelden waarbij je ziet dat het je als bedrijf ontzettend veel geld kan kosten als je gehackt wordt. Infecties binnen het OT domein komen veelal binnen via office domein.

Het is belangrijk je als organisatie weerbaar te maken.

Experience Center

De DMH-leden kregen een rondleiding door het Experience Center. Het Experience Center is ontworpen door Tinker en werd op 21 september geopend. Een interactieve plek van 500m2 in het hart van de campus in Veldhoven die het verhaal van ASML vertelt. Het Experience Center heeft de uitstraling gekregen van een cleanroom met een witte, lichte atmosfeer, gele beglazing en zelfde type signing. De experience is afgestemd op elk type bezoeker. Een film op de grond in de vorm van een ‘wafer’ (basis van de chip) introduceert een breed publiek in de wereld van ASML. De grafische tijdlijn laat ASML’s ontwikkeling en historische impact zien sinds 1985. Technische innovaties zijn gekoppeld aan hun invloed op ons dagelijks leven.